košík 0 položek 0,- Kč bez DPH

Hlavní kategorie
Světelné zdroje - žárovky Bodová světla - vestavná Transformátory Zářivková svítidla LED a Designová svítidla Svorky Dýhy Průmyslová lepidla disperzní lepidla Tmely a montážní pěny Stahovací pásky

Čím se řídit při výběru LED žárovky?

cim-se-ridit-pri-vyberu-led-zarovky

Hl. kritéria:

  • světelný tok
  • barva světla
  • životnost žárovky
  • požitý LED čip

Světelný tok, je to množství světla, které nám žárovka je schopna dodat. Tato veličina se měří v lumenech, zkratkou je lm. Tento údaj se nachází na obalech nebo v popisu produktu. K čemu nám to bude? Všichni jsme si zvykli na určitý stupeň osvětlení, který nám byla schopna poskytnout klasická žárovka. I když ta více topila než svítila. A proto když jdeme do obchodu pro žárovku novou, hledáme něco, co nám bude svítit jako "stovka" nebo "šedesátka". Kolik nám tyto klasické žárovky dávaly lumenů? 

Orientačně kolik lumenů dávaly klasické žárovky:

  • 25W 230lm,
  • 40W 380lm
  • 60W 710lm,
  • 75W 920lm,
  • 100W dává 1340lm.

Takže jdu-li do obchodu pro náhradu, hledám odpovídající světelný tok.

Barva světla, každá žárovka svítí nějakým odstínem bary. Každému z nás je určitá barva více nebo méně příjemná. Nepsané pravidlo - tam kde odpočíváme, tedy doma v obývacím pokoji či ložnici použijeme teple bílé světlo, tam kde pracujeme - v garáži, výrobních halách, nákupních galeriích apod. zvládneme světlo studenější. Barva světla se udává v Kelvinech (K). Čím je hodnota barvy světla nižší tím žárovka svítí žlutěji.

Barva žlutě svítících žárovek se pohybuje: 2700K-3500K.
Teplota denního světla se pohybuje v rozmezí 4000K do 5500K.
Hodně studené světlo, téměř až do modra má teplotu v rozmezí 6000K do 7000K.

Bohužel je pokles svítivosti zdroje s teplotou světla. Takže čím je světlo teplejší, tím méně svítí.

Životnost žárovky, u žárovek se udává většinou střední doba života. Tzn. např. 50tis. hodin, ve statisticky významném vzorku, polovina zdrojů stále svítí. Tedy ne, že zdroj vydrží minimálně 50tis. hodin.

Použitý typ čipu, nám mezi jinými dává údaj, který nám říká, kolik lumenů vyzáří žárovka z jednoho Wattu příkonu. První světelné zdroje používaly diskrétní LED označované někdy jako DIP. To byly typické válcové LED o průměru 5mm z čirého akrylátu, který vytvářel zároveň optický systém diody. Jejich účinnost je v porovnání se současnou produkcí LED poměrně nízká. Dosahuje 40-50lm/W. Novým inovativním stupněm vývoje LED jsou diody SMD (surface mount device). Typickými představiteli těchto čipů jsou čipy 3528, 5050 nebo i 3014. Jejich účinnost je již podstatně vyšší a dosahuje 70-80lm/W. Kvalitativním skokem jsou ovšem čipy 2835. Účinnost těchto čipů běžně přesahuje 100lm/W a přinášejí do konstrukce světelných zdrojů řadu zásadních inovací.


Napište nám

Nevíte si s něčím rady, nebo se chcete na něco zeptat, neváhejte, rádi Vám pomůžeme.





Informace o zpracování osobních údajů